torsdag 27. mars 2008

ABBA
Abba klarte å oppnå universell anerkjennelse blant vidt forskjellige mennesker med vidt forskjellig musikksmak.

http://www.nrk.no/musikk/artistar/2046647.html
Publisert 12.08.2002 08:34. Oppdatert 21.08.2002 11:07.

ABBAs diskografi


Den svenske kvartetten er den eneste gruppen som har klart å gjøre internasjonal suksesskarriere etter Melodi Grand Prix. I seg selv en betenkelig bragd, men Abba klarte å riste av seg MGP-stempelet og etablere seg som popmusikkens flaggskip på andre halvdel av 70-tallet.

De klarte også noe som svært få utenom Elvis og Beatles har klart; det kunststykket å bli populære både blant kritikere og et publikum bestående av mennesker i alle aldre, fra alle lag av samfunnet.

Huskes for musikken


Dette klarte de av flere
grunner. Jentenes sex appeal hadde selvsagt mye å si, men i ettertid huskes Abba først og fremst for musikken. Nesten 30 år senere virker den like frisk og fengende som da den ble laget.

Benny Andersson og Björn Ulvaeus viste usedvanlig stor spennvidde som komponister – alt fra revyviser til rock’n’roll – og de la stor vekt på melodier. I tillegg brukte de god tid på å bygge opp detaljerte arrangementer med førsteklasses lyd, og i ryggen hadde de Sveriges mest erfarne studiomusikere.

Resultatet var noen av de best produserte platene i moderne musikkhistorie.
Bingo i Brighton


Eventyret om Abba begynte i … tja, det kommer an på hvor i verden man bor. I alle andre steder enn i Skandinavia begynte historien om Abba i Brighton, England 6. april 1974. Det var dagen da de slo knock-out på konkurrentene i Melodi Grand Prix med ”Waterloo.”

Men skandinaver vet bedre. Abba var ikke noen ny gruppe i 1974. Kvartetten i seg selv hadde eksistert i to år, og alle medlemmene var etablerte stjerner allerede før de startet Abba.

Hep Stars


Benny Andersson var den mest kjente av de fire. Han kom med i Sveriges mest populære rockeband – Hep
Stars – i oktober 1964, bare 18 år gammel. I løpet av kort tid hadde han overtatt det musikalske ansvaret i bandet.

Han skrev hit-låter som ”No Response,” ”Sunny Girl” og ”Wedding,” introduserte afrikansk folkemusikk til svensk ungdom gjennom ”Malaika,” og var i stor grad ansvarlig for at Hep Stars gikk over til morsmålet med ”I natt jag drömde.”

Benny var også tidlig ute med å blande svensk folkemusikk inn i rock. Den musikalske forløperen til Abba kan høres på Hep Stars-platen ”Spelemann” fra 1969. Samme år som den ble gitt ut, delte Hep Stars seg i to. Benny Andersson valgte å konsentrere seg om låtskriving sammen med en annen musiker han var blitt kjent med tre år i forveien; Björn Ulvaeus.

Hootenanny Singers


Mens Benny kom fra rock, hadde Björn lang erfaring fra folkeviser med Hootenanny Singers. Denne gruppen oppnådde stor popularitet i Sverige fra 1964, men etter tre år begynte Björn å lengte etter rock. Benny kom ham til unnsetning.

De to begynte å komponere flittig sammen, og ble i løpet av 1969 hyret til sangforlaget Polar Music av dets eier Stig ”Stikkan” Anderson. ”Stikkan” ble også deres manager og medhjelper.

Nye kjærester


Både Björn og Benny fikk nye kjærester ved inngangen til 70-tallet. Björn falt for blonde Agnetha Fältskog som hadde gitt ut en rekke plater allerede som tenåring, mens Benny fant mørkhårede, norskfødte Anni-Frid Lyngstad som hadde lang erfaring fra både jazz og pop.

Til å begynne med var det ikke meningen at jentene skulle være med. Björn og Benny opptrådte som duo, og ga ut lp’en ”Lycka” i 1970. Litt etter litt ble jentene innlemmet, men selv den første utgivelsen i USA – singlen ”People Need Love” på Playboy Records – ble kreditert til Björn & Benny med det sensuelt betonede ”with Svenska Flicka” i parentes.

Fire fornavn – ett gruppenavn


På de neste utgivelsene i Norden ble alle fire listet opp – Björn & Benny, Agnetha & Frida. Til slutt bestemte ”Stikkan” seg for å gi gruppen en lettere benevnelse. Han tok initialene i fornavnene og satte dem sammen til et navn som kunne uttales på alle språk: ABBA. Enkelt og greitt.

Før dette navneskiftet fant sted, deltok kvartetten i det svenske Melodi Grand Prix i februar 1973. ”Ring Ring” var sterk nok til å vinne, det mente i hvert fall folkejuryen, men dommerpanelet dømte den ned til en tredjeplass. Platen sørget likevel for et solid gjennombrudd for gruppen i Norden.

Et liv etter Grand Prix


Abba meldte seg på Melodi Grand Prix året etter, av den enkle grunn at de ville ut i verden. ”Stikkan” var overbevist om at Abba kunne bli popstjerner, og Björn & Benny følte på sin side at de hadde potensialet som skulle til for å skrive låter som ville holde populariteten ved like.

De fleste lo da seieren var et faktum: Abba var blitt stjerner over natten, og ville i likhet med alle tidligere MGP-vinnere forsvinne før neste finale ble avholdt.

Til å begynne med så det ut som om skeptikerne ville få rett. Det tok tre singler og et helt år før Abba klarte å tangere suksessen med ”Waterloo.” De gjorde det med ”SOS” i 1975, og fra da av hadde de verden for sine føtter.

En umiskjennelig stil


De første platene til Abba var tydelig inspirert av 60-tallets produsent-geni Phil Spector. Etter hvert blandet Benny Andersson mer og mer inn den svenske folkemusikken. Det var aldri noen tvil om at det var Abba man hørte på. De hadde helt fra starten av en egen, umiskjennelig stil der det var rom for utallige tangenter og sangstemmer.

Mange av tekstene var selvbiografiske. To eksempler er ”The Winner Takes It All” og ”When All Is Said And Done” som omhandler skilsmissene som de to parene gjennomlevde samtidig som platesalget bare steg og steg.

Naturlig oppløsning


Det kom ikke som noen overraskelse da Abba ble oppløst i 1982. Det skjedde helt naturlig og i all stillhet mens arbeidet på en ny lp foregikk. Det ble rett og slett for slitsomt for to fraskilte par å samarbeide. Dessuten var det ikke moro lenger.

Etter oppløsningen ga Frida og Agnetha ut henholdsvis to og tre plater før de begge trakk seg tilbake fra artistlivet.

Björn og Benny gjorde stor suksess med musikalen ”Chess,” skrevet i samarbeid med briten Tim Rice i 1984. Oppfølgeren var en musikal basert på romanverket ”Utvandrere” av forfatteren Vilhelm Moberg.
Fornyet popularitet


Nesten 20 år etter at de slo igjennom for første gang, oppnådde Abba fornyet eksplosiv popularitet takket være samlingen ”Abba Gold.” En helt ny generasjon oppdaget supergruppen fra Sverige, mens gamle tilhengere gjenopplevde de fantastiske minnene fra 70-tallet.

I tillegg kom alle angrerne – disse som i sin tid hadde skjelt ut Abba og sverget at de aldri skulle kjøpe en plate med dem. Nå måtte de krype til korset og innrømme kvartettens suverenitet.

Nettopp der er vi ved kjernen: Dette at platene til Abba har bevist sin musikalske kvalitet, selv blant hardnakkede tvilere. Når gamle fiender innrømmer sine feil og en helt ny generasjon kan omfavne foreldrenes idoler med like stor lidenskap, kan artistene ta det som et tegn på at musikken deres er tidløs.

Abba har overlevd musikkens hardeste dommer – tidens tann.

Av Bård Ose. Tilrettelagt av Jørn Gjersøe.

[youtube=http://youtube.com/watch?v=xK3mVxGfzPY]

THE WINNER TAKES IT ALL

I dont wanna talk
About the things weve gone through
Though its hurting me
Now its history
Ive played all my cards
And thats what youve done too
Nothing more to say
No more ace to play

The winner takes it all
The loser standing small
Beside the victory
Thats her destiny

I was in your arms
Thinking I belonged there
I figured it made sense
Building me a fence
Building me a home
Thinking Id be strong there
But I was a fool
Playing by the rules

The gods may throw a dice
Their minds as cold as ice
And someone way down here
Loses someone dear
The winner takes it all
The loser has to fall
Its simple and its plain
Why should I complain.

But tell me does she kiss
Like I used to kiss you?
Does it feel the same
When she calls your name?
Somewhere deep inside
You must know I miss you
But what can I say
Rules must be obeyed

The judges will decide
The likes of me abide
Spectators of the show
Always staying low
The game is on again
A lover or a friend
A big thing or a small
The winner takes it all

I dont wanna talk
If it makes you feel sad
And I understand
Youve come to shake my hand
I apologize
If it makes you feel bad
Seeing me so tense
No self-confidence
But you see
The winner takes it all
The winner takes it all......

[youtube=http://youtube.com/watch?v=Y2YOGfBFAbs]

I HAVE A DREAM

I have a dream, a song to sing
To help me cope with anything
If you see the wonder of a fairy tale
You can take the future even if you fail
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
Ill cross the stream - I have a dream

I have a dream, a fantasy
To help me through reality
And my destination makes it worth the while
Pushing through the darkness still another mile
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
Ill cross the stream - I have a dream
Ill cross the stream - I have a dream

I have a dream, a song to sing
To help me cope with anything
If you see the wonder of a fairy tale
You can take the future even if you fail
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
Ill cross the stream - I have a dream
Ill cross the stream - I have a dream

[youtube=http://youtube.com/watch?v=wKDdaVRNGwE]

KNOWING ME KNOWING YOU

No more carefree laughter
Silence ever after
Walking through an empty house, tears in my eyes
Here is where the story ends, this is goodbye

Knowing me, knowing you (ah-haa)
There is nothing we can do
Knowing me, knowing you (ah-haa)
We just have to face it, this time were through
(this time were through, this time were through
This time were through, were really through)
Breaking up is never easy, I know but I have to go
(I have to go this time
I have to go, this time I know)
Knowing me, knowing you
Its the best I can do

Memries (memries), good days (good days), bad days (bad days)
Theyll be (theyll be), with me (with me) always (always)
In these old familiar rooms children would play
Now theres only emptiness, nothing to say

Knowing me, knowing you (ah-haa)
There is nothing we can do
Knowing me, knowing you (ah-haa)
We just have to face it, this time were through
(this time were through, this time were through
This time were through, were really through)
Breaking up is never easy, I know but I have to go
(I have to go this time
I have to go, this time I know)
Knowing me, knowing you
Its the best I can do

[youtube=http://youtube.com/watch?v=WauFkb4jmCI]

THANK YOU FOR THE MUSIC

Im nothing special, in fact Im a bit of a bore
If I tell a joke, youve probably heard it before
But I have a talent, a wonderful thing
cause everyone listens when I start to sing
Im so grateful and proud
All I want is to sing it out loud

So I say
Thank you for the music, the songs Im singing
Thanks for all the joy theyre bringing
Who can live without it, I ask in all honesty
What would life be?
Without a song or a dance what are we?
So I say thank you for the music
For giving it to me

Mother says I was a dancer before I could walk
She says I began to sing long before I could talk
And Ive often wondered, how did it all start?
Who found out that nothing can capture a heart
Like a melody can?
Well, whoever it was, Im a fan

So I say
Thank you for the music, the songs Im singing
Thanks for all the joy theyre bringing
Who can live without it, I ask in all honesty
What would life be?
Without a song or a dance what are we?
So I say thank you for the music
For giving it to me

Ive been so lucky, I am the girl with golden hair
I wanna sing it out to everybody
What a joy, what a life, what a chance!

So I say
Thank you for the music, the songs Im singing
Thanks for all the joy theyre bringing
Who can live without it, I ask in all honesty
What would life be?
Without a song or a dance what are we?
So I say thank you for the music
For giving it to me

[youtube=http://youtube.com/watch?v=WY57jGNCN8Q]

MAMMA MIA

Ive been cheated by you since I dont know when
So I made up my mind, it must come to an end
Look at me now, will I ever learn?
I dont know how but I suddenly lose control
Theres a fire within my soul
Just one look and I can hear a bell ring
One more look and I forget everything, o-o-o-oh

Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?
Mamma mia, does it show again?
My my, just how much Ive missed you
Yes, Ive been brokenhearted
Blue since the day we parted
Why, why did I ever let you go?
Mamma mia, now I really know,
My my, I could never let you go.

Ive been angry and sad about the things that you do
I cant count all the times that Ive told you were through
And when you go, when you slam the door
I think you know that you wont be away too long
You know that Im not that strong.
Just one look and I can hear a bell ring
One more look and I forget everything, o-o-o-oh

Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?
Mamma mia, does it show again?
My my, just how much Ive missed you
Yes, Ive been brokenhearted
Blue since the day we parted
Why, why did I ever let you go?
Mamma mia, even if I say
Bye bye, leave me now or never
Mamma mia, its a game we play
Bye bye doesnt mean forever

Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?
Mamma mia, does it show again?
My my, just how much Ive missed you
Yes, Ive been brokenhearted
Blue since the day we parted
Why, why did I ever let you go
Mamma mia, now I really know
My my, I could never let you go

[youtube=http://youtube.com/watch?v=7GFpMb0sOaw]

DANCING QUEEN

You can dance, you can jive, having the time of your life
See that girl, watch that scene, dig in the dancing queen

Friday night and the lights are low
Looking out for the place to go
Where they play the right music, getting in the swing
You come in to look for a king
Anybody could be that guy
Night is young and the musics high
With a bit of rock music, everything is fine
Youre in the mood for a dance
And when you get the chance...

You are the dancing queen, young and sweet, only seventeen
Dancing queen, feel the beat from the tambourine
You can dance, you can jive, having the time of your life
See that girl, watch that scene, dig in the dancing queen

Youre a teaser, you turn em on
Leave them burning and then youre gone
Looking out for another, anyone will do
Youre in the mood for a dance
And when you get the chance...

You are the dancing queen, young and sweet, only seventeen
Dancing queen, feel the beat from the tambourine
You can dance, you can jive, having the time of your life
See that girl, watch that scene, dig in the dancing queen

[youtube=http://youtube.com/watch?v=4ohr4P8E_io]

FERNANDO

Can you hear the drums fernando?
I remember long ago another starry night like this
In the firelight fernando
You were humming to yourself and softly strumming your guitar
I could hear the distant drums
And sounds of bugle calls were coming from afar

They were closer now fernando
Every hour every minute seemed to last eternally
I was so afraid fernando
We were young and full of life and none of us prepared to die
And I’m not ashamed to say
The roar of guns and cannons almost made me cry

There was something in the air that night
The stars were bright, fernando
They were shining there for you and me
For liberty, fernando
Though I never thought that we could lose
There’s no regret
If I had to do the same again
I would, my friend, fernando

Now we’re old and grey fernando
And since many years I haven’t seen a rifle in your hand
Can you hear the drums fernando?
Do you still recall the frightful night we crossed the rio grande?
I can see it in your eyes
How proud you were to fight for freedom in this land

There was something in the air that night
The stars were bright, fernando
They were shining there for you and me
For liberty, fernando
Though I never thought that we could lose
There’s no regret
If I had to do the same again
I would, my friend, fernando

There was something in the air that night
The stars were bright, fernando
They were shining there for you and me
For liberty, fernando
Though I never thought that we could lose
There’s no regret
If I had to do the same again
I would, my friend, fernando
Yes, if I had to do the same again
I would, my friend, fernando...

Ingen kommentarer: